"TRIK ~ geen doorsnee illustrator, geen vormgever, evenmin een ‘gewone’ cartoonist. TRIK is TRIK. De hiphopfanaat die achter dit pseudoniem schuilt, maakt pictogrammen of zogenaamde beeldmerken waarmee hij het nieuws en de politiek verklaart. Met één helder en humoristisch beeld raakt hij de kern van complexe zaken. Nooit te beroerd om de wereld van zijn hoogstpersoonlijke scherpe commentaar te voorzien, liefst in venijnige voltreffers. Hij publiceert zijn politieke beelden op regelmatige basis via diverse platvormen. TRIK legt een sterke voorliefde aan de dag voor street- en popart. Voor de ontwikkeling van zijn cartoons en pictogrammen ‘samplet’ en remixt hij als een ware dj overbekende mediabeelden. Dat samplen doet hij niet lukraak, maar goed doordacht en met gevoel voor humor, waarmee hij de ene keer hard uithaalt en de andere keer zijn publiek onverwacht teerhartig geruststelt. TRIK (1976) studeerde in zijn jonge jaren ‘illustratie’ aan de kunstacademie in Kampen. Zijn verfrissende blik trok al snel de aandacht. Tweemaal won hij de Junior Inktspotprijs. In 2004 met de cartoon ‘Een eigen mening is dodelijk/Theo van Gogh’ en in 2006 met een cartoon over de burgeroorlog in Irak. De prestigieuze ‘volwassen’ Inktspotprijs behaalde hij in 2008 met zijn Wiske/België cartoon. Naast vrij werk als MrMonk maakt hij illustraties voor onder meer Wordt Vervolgd (Amnesty International), Het Fd, het AD (DPG Media), Villamedia Magazine en diverse creatieve buro's. Als illustratie-docent geeft hij les aan de ArtEZ kunstacademie in Zwolle. Daarnaast is hij in te schakelen als art-director, curator, produceert hij video’s, kleding, cadeaus en boeken in eigen beheer en maakt hij imposante (vloer)schilderingen als onderdeel van het illustere DUONAR samen met partner-in-crime Stefan Kasper."

TRIK (1976), the Netherlands. Illustrator, political cartoonist, graphic designer, art teacher at ArtEZ Academy of Art & Design Zwolle.
Using razor-sharp graphic imagery to create clear and humorous cartoons, illustrations and portraits, Trik's work cuts straight to the heart of the matter and strips news, subjects and people down to the bone. It balances on a self-created line between cartoon and graphic design with an unmistakable preference for pop- and street art. Trik has a reputation for 'sampling' iconic images, which he transforms into sharp-edged new school cartoons and illustrations that sometimes have a soothing effect but more often than not their message is disturbing. TRIK is allways looking for exposure as political ©artoonist, illustrator and designer. In the Netherlands and abroad he participates in various projects and is eager for more. Books: Zwartwit, Einde, Mayday, Triknologi trashmagazine, DECENNIUM, We...are Doomed, Furie Magazine; all showing the (political) news of the world through the sharp eyes of TRIK.

TRIK (1976) Illustrator, politiek cartoonist, ontwerper, docent illustratie ArtEZ Academie Arts & Design Zwolle. Fileert met vlijmscherpe beeldtaal een onderwerp tot er enkel nog de essentie rest. Plaatst heldere, humoristische kanttekeningen bij het nieuws in een stijl die balanceert tussen cartoon en grafisch ontwerp, met een grote affiniteit voor pop- en streetart. Hij 'samplet' met regelmaat bestaande, iconische beelden die hij tot bijtende cartoons en illustraties transformeert, soms verontrustend, soms kalmerend. Maakt gebruik van pictografische helderheid, gecombineerd met afwisselend subtiele, dan weer harde humor. Weet complexe situaties te vangen in één beeld. Boeken/uitgaves: Zwartwit, Einde, Mayday, Triknologi trashmagazine, DECENNIUM, Smaakmakers ism Linda Nab, Trio Mosquitos ism Schwantz & Roel Smit, We...are Doomed ism The Irrational Library, Furie Magazine. Weet steeds overbekende mediabeelden een draai te geven en heeft definitief de traditionele spotprent in de 21e eeuw geïntroduceerd. Studeerde illustratie aan de kunstacademie te Kampen, 'class of 2000', aka 'De Kampensche School'. Heeft in 2008 de Inktspotprijs 2007 gewonnen met zijn Wiske/België cartoon en heeft tweemaal de Junior Inktspotprijs op zijn naam geschreven: editie 2004 met zijn cartoon Een eigen mening is dodelijk/Theo van Gogh en editie 2006 met zijn cartoon 1 Burgeroorlog/Irak. Eervolle vermelding bij de Inktspotprijs 2009 editie, bij de laatste 3 bij de 2010 editie.

TRIK© - Werkzaam sinds 2000. Geëngageerd beeldmaker. Vervaardigd cartoons en illustraties onder de naam TRIK. Maakt autonoom/analoog werk (en kleding) onder de naam MrMonk. Produceert imposante (vloer)schilderingen als onderdeel van het illustere DUONAR (ism Stefan Kasper). Geeft les in 'redactionele illustratie' aan de ArtEZ kunstacademie in Zwolle. Publiceert oa. politieke cartoons op de sites Drawing The Times en Cartoonmovement. Sinds begin 2020 verzorgt hij wekelijks een politieke cartoon voor de nieuwsbrief van Wordt Vervolgd van Amnesty International Nederland, plus een paginagrote cartoon voor het fysieke blad Wordt Vervolgd magazine onder de noemer 'De blik van TRIK'. Voor het FD verzorgde hij een weekelijkse 'tech, future & society'-cartoon onder de naam 'Triknologi'. TRIK is bijna 10 jaar werkzaam geweest als politiek cartoonist van Nieuwe Revu. Al jaren verzorgt hij voor elke editie van het journalisten vakblad Villamedia Magazine een getekend 'journalistiek portret'. Voor het sport vakblad Sport & Strategie maakt hij elk kwartaal een sportcartoon. Op regelmatige basis verzorgt hij illustraties voor het AD en diverse regionale kranten van DPG Media. TRIK levert op maat gemaakte workshops in 'beeld & actualiteit' voor scholen & bedrijven en creatieve workshops in het algemeen.

Opdrachtgevers: Wordt Vervolgd, Het Financieele Dagblad, Algemeen Dagblad, AD Magazine, Mezza, &-Katern, DPG Media, PZC, De Gelderlander, Tubantia, De Stentor, BN/De Stem, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Villamedia Magazine, Sport & Strategie, Drawing the Times, Cartoonmovement, Panenka Magazine, Kantjeboord Lifestyle, Sprank, De Balie, Het Parool, Aedes, KLM, Gemeente Haarlem, Spaarne Gasthuis, Bibliotheek Den Haag, Swotteam, Haags Hiphop Centrum, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Nrc Handelsblad, Nieuwe Revu, Amnesty International en meer.

Back to Top